Wydawca treści
Grzyby
Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.
Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?
Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy znaleziony grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.
Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.
W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.
Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?
Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu: na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.
Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.
Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?
To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.
Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.
Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?
Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.
Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.
Najnowsze aktualności
Świętowaliśmy z okazji 100-lecia Lasów Państwowych
Świętowaliśmy z okazji 100-lecia Lasów Państwowych
Dni otwarte Nadleśnictwa Strzyżów
W ramach obchodów 100-lecia Lasów Państwowych Nadleśnictwo Strzyżów zorganizowało w dniach 8-9 czerwca br. wydarzenie pn. „Dni otwarte Nadleśnictwa Strzyżów – piknik przy siedzibie oraz spacer z leśnikiem”. W ramach imprezy udostępniono zwiedzającym salę edukacyjną wyposażoną w eksponaty przyrodnicze, wystawę tematyczną poświęconą żywicowaniu i narzędziom używanym w leśnictwie, a także arboretum założone przy siedzibie Nadleśnictwa stanowiące kolekcję rodzimych gatunków drzew i krzewów. W trakcie wydarzenia zorganizowano również stoisko promocyjno-edukacyjne pod namiotem wystawienniczym. Jego celem była promocja żywności pochodzenia leśnego poprzez zaprezentowanie produktów marki „Dobre z Lasu”, promocja drewna – naturalnego surowca w pełni odnawialnego trwałego i wykorzystywanego w wielu gałęziach gospodarki, a także promocja społecznych funkcji lasu m.in. „Programu zanocuj w lesie”. Uzupełnieniem stoiska były tablice tematyczne („Dary lasu”, „Drewno surowiec energetyczny”), zaprezentowana kolekcja nasion i owoców drzew i krzewów leśnych, a także oferta wydawnicza tj. ulotki, foldery i publikacje promocyjno-edukacyjne i informacyjne przedstawiające teren Nadleśnictwa Strzyżów, markę „Dobre z Lasu”, a także opisujące działalność Lasów Państwowych i pracę leśników na rzecz utrzymania zdrowych i trwałych lasów. Piknik przy siedzibie nadleśnictwa oraz spacer z leśnikiem w wybranych lokalizacjach, były również okazją do spotkania się z pracownikami Nadleśnictwa Strzyżów i rozmowy na temat zadań i prac wykonywanych w leśnictwie (nasiennictwa, hodowli, ochrony przeciwpożarowej lasów, utrzymania turystycznego itp. Dla uczestników pikniku przy siedzibie Nadleśnictwa Strzyżów przygotowano gry i zabawy edukacyjne oraz konkurencje nawiązujące do tematyki przyrodniczo-leśnej. Odwiedzający, zarówno dzieci jaki i dorośli, chętnie brali udział w zabawie polegającej na rozpoznawaniu wybranych gatunków drzew rosnących w arboretum, podchodach ze wskazówkami z odnalezieniem ukrytej skrytki. Dużym zainteresowaniem cieszyła się konkurencja zręcznościowa polegająca na rzucie kaloszem na odległość, a także wybijanie numeru ciężkim numeratorem używanym dawniej w leśnictwie. Najmłodsi spędzali swój czas na zabawie w „Leśne Koło Fortuny” sprawdzające wiedzę przyrodniczą i leśną oraz układając drewniane puzzle i klocki edukacyjne czy rzucając szyszką do koszyka. Za udział w zorganizowanych grach i zabawach uczestnicy otrzymywali drobne upominki z logo 100-lecia LP i nazwą Nadleśnictwo Strzyżów, oznaczone marką „Dobre z Lasu” oraz hasłem #drewnojestzlasu. Dodatkową atrakcją zachęcającą do odwiedzin w Nadleśnictwie Strzyżów był poczęstunek dla osób spędzających czas na pikniku przygotowany przez panie z zaprzyjaźnionych kół gospodyń – KGW Glinik Charzewski oraz KGW Gbiska. Przygotowane przez gospodynie tradycyjne potrawy kulinarne promowały wykorzystanie darów lasu w kuchni (grzyby, owoce leśne, zioła). W trakcie wydarzenia płonęło również ognisko przy którym można było usiąść, porozmawiać i upiec kiełbaskę.
„Dni otwarte Nadleśnictwa Strzyżów” były okazją, zarówno do zwiedzenia budynku, sali edukacyjnej i obejścia wokół Nadleśnictwa, jak i możliwością spotkania się z pracownikami Nadleśnictwa oraz czasem na aktywną zabawę połączoną z edukacją i poszerzeniem wiedzy na temat lasu i leśnictwa. Dziękujemy za odwiedziny i udział w wydarzeniu zorganizowanym z okazji 100-lecia Lasów Państwowych.